Dragnea a făcut PLANUL pentru a prelua controlul total al PSD, însă are o MARE NECUNOSCUTĂ. Congres pe 11 octombrie. Cum arată schema de conducere a partidului

Dragnea a făcut PLANUL pentru a prelua controlul total al PSD, însă are o MARE NECUNOSCUTĂ. Congres pe 11 octombrie. Cum arată schema de conducere a partidului
Publicat: 15/09/2015, 12:33

Liviu Dragnea a reușit în această vară să se impună ca lider al partidului, după ce Victor Ponta s-a retras din funcția de președinte al PSD printr-o scrisoare deschisă postată pe contul său de Facebook. Dragnea a învins-o în competiția internă pe Rovana Plumb, sprijinită de Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Premierul l-a avertizat pe Dragnea că s-ar putea să aibă probleme cu dosarul „Referendumul”, în care a fost deja condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare și că mai bine nu ar prelua șefia partidului. Liviu Dragnea își dăduse demisia din funcția de președinte executiv după pronunțarea primei decizii în dosarul Referendumul, dar a revenit apoi asupra deciziei și a candidat la Comitetul Executiv pentru preluarea conducerii PSD.

În această toamnă, mai mulți șefi de filiale PSD au cerut organizarea rapidă a unui Congres, cel mai probabil în jurul datei de 15 octombrie. Dragnea a lăsat de înțeles că nu se opune organizării unui astfel de Congres, chiar dacă până în acest moment nu a făcut vreun anunț public privind candidatura sa pentru funcția de președinte PSD. Biropul Permanent al partidului a decis marți convocarea Congresului pe data de 11 octombrie, săptămâna viitoare urmând să fie convocat Comitetul Executiv Național. Victor Ponta nu va candida la funcție în partid, după cum le-a spus marți jurnaliștilor în fața sediului din Kiseleff.

Strategia lui Dragnea este de a vedea cum se poziționează organizațiile PSD față de Congres, dar și față de dosarul „Referendumul”. De aceea, surse din PSD au declarat pentru gândul că Liviu Dragnea le-a spus că încă se gândește dacă va candida la Congres.

„Are susținerea tuturor organizațiilor, are o largă susținere pe care o și merită, nu are neapărat nevoie de sprijinul organizației Bacău. Spre deosebire de ultimii doi- trei ani, el chiar a luat partidul la mână, a mers în organizații le întreabă ce le doare, ce probleme au. De unde până acum nu îi întreba nimeni, acum îi întreabă, îi consultă. Este important pentru oameni să fie consultați”, a declarat pentru gândul președintele organizației PSD Bacău, Dragoș Benea. La CEX-ul din vară, PSD Bacău nu l-a sprijinit pe Dragnea pentru șefia partidului, ci pe Rovana Plumb.

În privința dosarului Referendumul, Benea susține că nu este corect ca Dragnea să fie judecat în interiorul partidului prin prisma acestui dosar.

„Tot partidul știe că a făcut ce a făcut toată lumea la referendum, a fost parte a unui proiect politic. Din punctul de vedere al partidului este privit ca un politician care și-a făcut treaba în campanie, a mobilizat partidul, a mobilizat electoratul. Nu este corect să fie judecat în interiorul partidului pentru aceasta, prin prisma acestui dosar. Dacă va semăna cu prima sentință (n.r. – un an de închisoare cu suspendare) în interiorul partidului va beneficia de aceeași largă susținere. Este și corect pentru că a tras ca toți la căruță, în care erau atunci Antonescu, Ponta, Hellvig și el”, a adăugat Benea.

Un argument invocat de liderii PSD pentru organizarea mai rapidă a Congresului o reprezintă stabilirea candidaturilor pentru alegerile locale din 2016.

Primul care a cerut organizarea Congresului extraordinar a fost ministrul Comunicațiilor, Sorin Grindeanu. Organizația PSD Timiș a fost în vară de partea Rovanei Plumb în competiția internă din PSD, rolul decisiv pentru acest vot avându-l atunci Ilie Sârbu. Într-un schimb de replici, Sârbu i-a transmis lui Dragnea că este doar un membru de partid și nu poate cere organizarea unui Congres, dar între timp situația s-a schimbat în favoarea lui Dragnea.

Miniștrii Pop și Tudose au vorbit și ei despre un Congres extraordinar în octombrie. Șefii organizațiilor Giurgiu, Olt, Mureș, Satu Mare, Neamț, Brăila, Buzău și București au cerut prin mai multe comunicate organizarea Congresului PSD în luna octombrie.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că și Valeriu Zgonea este un susținător al convocării urgente a Congresului. Numele lui Zgonea a fost vehiculat fie ca posibil președinte executiv al partidului sau chiar drept candidat pentru funcția de președinte al partidului.

Dosarul Referendumului și Liviu Dragnea

Marile necunoscute pentru pesediști sunt reprezentate de decizia instanței în cazul Dragnea și de posibilitatea intrării partidului în Opoziție.

Dragnea a fost condamnat în primă instanță în dosarul Referendumul la un an de închisoare cu suspendare. La 28 septembrie, începe recursul în acest dosar, fiind posibilă o decizie definitivă în această toamnă.

Pesediștii sunt pregătiți și pentru o posibilă trecere a partidului în Opoziție, existând premisele ca Victor Ponta să nu mai fie premier din această toamnă. În funcție de aceste două momente extrem de importante, Congresul PSD va decide viitorul nume care va conduce partidul.

Chiar dacă are prima șansă să devină președintele PSD, Dragnea a evitat să-și anunțe oficial candidatura. Biroul Permanent Național va decide data Congresului, urmând ca după acest moment să existe o competiție internă pentru conducerea partidului, mai ales că în joc va fi pusă și funcția de vicepreședinte a PSD.

O miză aparte a Congresului o va reprezenta și alegerea celor 11 vicepreședinți aleși uninominal pe domenii de activitate, PSD renunțând să mai aibă 16 vicepreședinți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Cum s-a produs accidentul care i-a curmat viața balerinului Vladimir Shklyarov: „Este imposibil de înțeles”
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce au descoperit cercetătorii după ce i-au învățat pe șobolani să conducă?